w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

pomidor

Pomidory

Należą do jednych z najcenniejszych warzyw na świecie dzięki zawartości likopenu – silnego antyoksydantu, zaliczanego do karotenoidów. To dzięki likopenowi pomidory mają charakterystyczną, czerwoną barwę.

Likopen lepiej przyswaja się po poddaniu obróbce termicznej, a więc warto spożywać przeciery pomidorowe, soki, a nawet keczup.

Pomidory, poza likopenem zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, A, E oraz K, a także cenne pierwiastki: potas, mangan, wapń i żelazo.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.