w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

bataty

Bataty

Słodkie ziemniaki. Te bulwy, występujące w wielu odmianach, od białych, poprzez żółte, pomarańczowe, różowe, aż do fioletowych, właśnie dzięki zawartości barwników: beta karotenu, likopenu i antocyjanów, mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Redukując ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, działając przeciwzapalnie oraz redukując stres oksydacyjny.

Bataty zawierają ponadto witaminy: C, E oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, wapń, mangan, potas i fosfor.

Są lekkostrawne i łatwe do przygotowania, stanowią doskonały dodatek do posiłku nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.