w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

czosnek

Czosnek

Istnieje powiedzenie, że czosnek to cała apteka i trudno się z nim nie zgodzić. Cenne ząbki zawierają witaminy, sole mineralne, flawonoidy i aminokwasy. Jednak najcenniejszym składnikiem jest allicyna, będąca naturalnym antybiotykiem.

Udowodniono, że ogranicza ona wzrost bakterii, np. gronkowców i paciorkowców, a także grzybów i wirusów. Ponadto działa wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Zmniejsza lepkość krwi, a więc chroni przed udarem i zawałem serca.

Regularne spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka, okrężnicy i jelita grubego.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.