w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

burak-liściowy
wikimedia.org

Burak liściowy

Rzadko spotykane w Polsce warzywo, to bliski krewniak buraka ćwikłowego. Do spożywania używane są jednak nie jego korzenie lecz liście. Burak liściowy zawiera duże ilości witaminy K oraz witaminę A, które pokrywają dzienną dawkę potrzebną w diecie człowieka.

Liście buraka ćwikłowego mogą być wykorzystywane w kuchni podobnie jak liście szpinaku – blanszowane, przygotowane na parze lub zupełnie surowe.

Ich spożywanie obniża ciśnienie krwi, działa antyoksydacyjnie i poprawia wydolność organizmu.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.