1. Jedzenie w biegu
Z pewnością każdemu z nas przydarzyła się sytuacja, w której nie miał wystarczającej ilości czasu na to, by przygotować sobie posiłek. Nie jest to niczym dziwnym – zdarza się, że mamy trudny okres w pracy czy ząbkujące dziecko. Jednorazowa sytuacja tego typu nie wpłynie drastycznie na pogorszenie jakości naszego zdrowia. Jeśli jednak zdarza się regularnie, to może się okazać, że przyzwyczaimy nasz organizm do nieodpowiedniego trawienia.
Wówczas zwiększamy poziom hormonów stresu w naszym organizmie a co za tym idzie – zwiększamy ryzyko wystąpienia chorób jelit czy wrzodów. Dodatkowo jedząc szybko spożywamy znacznie więcej kalorii niż faktycznie potrzebujemy, bo nasz mózg nie ma wystarczająco dużej ilości czasu na to, by otrzymać informację o tym, że jesteśmy nasyceni – przez to nasza waga rośnie i musimy jeść coraz więcej, aby zaspokoić swoje potrzeby.