Jeśli regularnie pomijasz śniadanie w swojej diecie, to szkodzisz sobie na wielu płaszczyznach! Nie bez powodu mówi się, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To nie tylko paliwo i energia, ale i sygnał dla całego organizmu, że zaczynamy dzień.
Ten posiłek ma znaczenie dla tego, jak będziesz się czuł w kolejnych godzinach, jaki będzie Twój apetyt i jak będzie pracował Twój układ trawienny. Powinniśmy do niego przywiązywać więcej wagi, niż do obiadu czy kolacji.
Poznaj skutki niejedzenia śniadań, a zobaczysz, że być może wiele Twoich problemów wynika właśnie z faktu, że je omijasz. Zadbaj o siebie od wewnątrz i zobacz, jakie będą efekty!

Spowalniasz swój metabolizm
Kluczowym skutkiem tego, że pominiesz śniadanie jest fakt, że spowolnisz tym swój metabolizm! Jeśli o poranku nie sięgniesz po kanapkę czy owsiankę, to Twój organizm pomyśli, że z jakiegoś powodu się głodzisz.
Aby ratować się przed skutkami takiego stanu zacznie magazynować tłuszcz. Nie będzie na bieżąco spalał kalorii, które mu dostarczysz, tylko będzie odkładał najwięcej jak się da. Jaki będzie efekt?
Regularny wzrost wagi, który obróci się w nadwagę, a z czasem być może nawet w otyłość. Zamiast tego lepiej o poranku zasygnalizować naszemu metabolizmowi, że będzie miał co robić w ciągu dnia, bo zamierzamy jeść!

Przekornie jesz więcej
Choć mogłoby się wydawać, że pominięte śniadanie sprawia, że spożywamy mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia, to paradoksalnie jest zupełnie odwrotnie! Nasz organizm i tak zasygnalizuje, że potrzebuje jedzenia.
Będzie się to objawiało uczuciem głodu, osłabieniem czy ssaniem w żołądku. Bardzo często konsekwencją pomijania posiłku jest to, że w kolejnych godzinach po prostu bez zastanowienia rzucamy się na wszystko, co znajdzie się w zasięgu wzroku.
Najczęściej pada na węglowodany proste i wysoko przetworzoną żywność, czyli to, co jest najgorsze dla naszego zdrowia, samopoczucia i wagi. Zamiast tego lepiej jeść regularnie i dobierać produkty z głową!

Zły początek dnia
Pomijanie pierwszego posiłku, to również po prostu kiepski początek dnia! Choć wydaje się, że dzięki temu, że pominiemy śniadanie, zaoszczędzimy więcej czasu i dłużej pośpimy, to tak naprawdę będzie wręcz odwrotnie – mniej się zregenerujemy!
Będziemy od pierwszych chwil w pracy czy na uczelni odczuwać zmęczenie, ponieważ po prostu nie będziemy mieć skąd czerpać energii. Obniży się nasza wydajność, kreatywność i zauważymy, że jesteśmy w pracy znacznie mniej wydajni, niż zwykle!
Zamiast tego lepiej skomponować pełnowartościowy posiłek, który sprawi, że nasz mózg będzie miał paliwo do działania. Nie zapominaj też o pierwszym posiłku, jeśli pracujesz fizycznie! Bez niego możesz nawet zasłabnąć.

Problem z glukozą
Śniadania mają szczególnie duże znaczenie dla osób, które mają jakikolwiek problem z gospodarką insuliny czy glukozy. Jeśli nie zjemy śniadania, to możemy mieć poważny problem z tym, że poziom cukru we krwi będzie duży.
Niektórzy lekarze uważają nawet, że pominięte śniadanie prowadzi do tego, że poziom glukozy we krwi jest aż 30% większy, niż zwykle w ciągu dnia. Przez to, że nie jemy śniadania, nie wzrasta poziom insuliny w organizmie.
To właśnie ona jest odpowiedzialna za to, by zmniejszyć poziom glukozy. Jeśli jesteś w ciąży lub zmagasz się z cukrzycą, to nigdy nie powinieneś wychodzić z domu bez śniadania! To może zagrażać Twojemu zdrowiu.

Pogorszone samopoczucie
Brak posiłku o poranku wpływa nie tylko na nasz organizm, ale również na nasze samopoczucie. Zjedzone śniadanie to dodatkowe endorfiny i znacznie lepszy humor.
Jeśli nic nie zjemy po wstaniu, to będziemy odczuwać stres, niepokój i rozdrażnienie. Wszystko ze względu na to, że nasz organizm po prostu będzie się domagał tego, co jest mu potrzebne, by móc prawidłowo funkcjonować.
Wielu nastolatków zapomina o zjedzeniu śniadania w domu czy zabraniu go ze sobą do szkoły. Ważne jest to, by regularnie przypominać im o tym aspekcie, ponieważ w fazie intensywnego wzrostu potrzebują więcej energii, niż zwykle!

Kłopoty z odpornością
Rezygnacja z pierwszego posiłku o poranku może wywoływać także kłopoty w postaci znacznie osłabionej odporności i podatności na różnego rodzaju infekcje, które będą nas często atakowały i regularnie nawracały.
Śniadanie ma nam dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, które zapobiegną niedoborom czy właśnie osłabieniu organizmu na różnych płaszczyznach.
Brak śniadania w dłuższej perspektywie będzie oznaczał, że rezygnujemy z części naszego zapotrzebowania na składniki odżywcze, witaminy i minerały, więc pozbawiamy swój organizm szansy na dostęp do nich.

Zwiększasz ryzyko chorób serca
Zdaniem lekarzy, zjedzone śniadanie znacznie poprawia kondycję naszego serca i całego układu krwionośnego. Z badania, które przeprowadzono na Harvardzie wynika, że pomijanie śniadań wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału.
Podobnie jest z chorobą niedokrwienną serca. Regularne pomijanie śniadań zwiększa ryzyko wystąpienia tych schorzeń aż o 27%. Rezygnację z pierwszych posiłków powiązano również z występowaniem problemów z cholesterolem oraz nadciśnieniem.
Jeśli jednak chcemy ich uniknąć, to musimy pamiętać nie tylko o tym, by jeść śniadania, ale także o tym, by były one zbilansowane, różnorodne i pełnowartościowe. W przeciwnym razie nie wspomożemy swojego organizmu w codziennym funkcjonowaniu.

Śniadanie – czego nie jeść
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć, czego nie jeść na śniadanie. Z pewnością warto uważać na spożywanie śniadań, które są ograniczone w mikro lub makroskładniki, ponieważ nie służą one naszemu zdrowiu i samopoczuciu.
Co jakiś czas pojawia się moda na jedzenie białkowo-tłuszczowych posiłków o poranku. Jeszcze inni zalecają, by wręcz przeciwnie, rano sięgać jedynie po węglowodany, czyli najbardziej oczywiste źródło energii.
Z pewnością nie powinniśmy rano – a najlepiej wcale – karmić się mocno przetworzonymi produktami, ponieważ często pobudzają one nasz apetyt i mimo, że jemy, wciąż czujemy się głodni. Warto też zrezygnować z czysto węglowodanowych śniadań.

Co zjeść na śniadanie
Na śniadanie najlepiej zjeść to, co będzie zbilansowane i pełnowartościowe. W porannym posiłku powinno znaleźć się białko, tłuszcz oraz węglowodany. Oczywiście są osoby, które znacznie lepiej czują się wtedy, gdy jedzą białkowo-tłuszczowe śniadania.
Mogę one sprawić, że o wiele łatwiej będzie kontrolować głód. Jednak dla innych mogą wiązać się z osłabieniem. U tych osób lepiej sprawdzą się zbilansowane posiłki, które będą składały się ze wszystkich makroskładników.
Warto próbować różnych opcji i sprawdzić, co tak naprawdę dodaje nam najwięcej energii i po czym najlepiej się czujemy. Każdy z nas jest inny i ma indywidualne potrzeby żywieniowe, o których nie powinniśmy zapominać.

Propozycje śniadań
Idealnym pomysłem na śniadania będą jajka pod różnymi postaciami. Jajecznica, jajko na twarda czy na miękko, pasta jajeczna. Wszystkie te rzeczy idealnie się sprawdzą, ponieważ jajka zawierają ogromną ilość witamin i minerałów.
Zjedzenie takiego posiłku zapewni nam również uczucie sytości na wiele godzin. Na śniadanie sprawdzą się także owsianki z owocami i orzechami czy naleśniki z twarożkiem. Możemy przygotować także zdrowe koktajle.
Są szybkie, łatwo je zjeść rano i możemy zabrać je ze sobą w drogę do szkoły czy do pracy. Dobrą opcją są także kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem, jajkiem czy szynką. Opcji jest wiele – warto wybrać swoją ulubioną!