Skutki globalnego ocieplenia z miesiąca na miesiąc wydają się być coraz bardziej przerażające. Na świecie robi się tak ciepło, że obecnie możliwe będzie uprawianie kawy na Sycylii, która znajduje się w Europie!
Dotychczas przez warunki naturalne, jakie panowały na Starym Kontynencie, niemożliwe było podejmowanie upraw tak egzotycznych gatunków, jak choćby kawowce. Rosnące temperatury sprawiają jednak, że wszystko się zmienia.
Na Sycylii po raz pierwszy kawowce wydały owoce. Choć może się wydawać, że to dobra wróżba, to jest wręcz przeciwnie. Oznacza to, że klimat całkowicie się zmienia i temperatury rosną. Niektórzy ludzie mogą mieć poważny problem…

Skutki globalnego ocieplenia
Nie od dzisiaj wiadomo, że skutki globalnego ocieplenia z każdym kolejnym rokiem są coraz bardziej dotkliwe. Od ponad 40 lat temperatura na Ziemi systematycznie rośnie. Nie obserwowano w tym aspekcie żadnych spadków.
Średnio jest dzisiaj o 1,09 stopnia Celsjusza cieplej, niż w latach 1850-1900. Jednak jest to średnia temperatura, którą wyciągnięto na podstawie warunków, jakie panują na całym Globie. Szacuje się, że w Europie jest znacznie gorzej.
U nas temperatura miała wzrosnąć średnio o 2 stopnie w stosunku do okresu sprzed 100 lat. To wiąże się z poważnymi problemami z gospodarką wodną. Na całym świecie rosnące temperaturą przyczyniają się choćby do klęski głodu, jak na Madagaskarze.

Rodzinny eksperyment
W domu Andrea Morettino od lat 90-tych XX wieku sadzono kawowce. Każdego roku rodzina mieszkająca w Palermo, 350 metrów nad poziomem morza, liczyła na to, że w tym sezonie zbierze w swoim ogrodzie ziarna kawy.
Jednak przez lata im się nie udawało. W tym roku temperatura była tak wysoka, że w rodzinnym ogrodzie na przedmieściach miasta pojawiły się owoce, które dały im ziarna. Choć dla sycylijskiej rodziny jest to powód do dumy, to nas raczej niepokoi.
30-letni upór rodziny Andrea symbolizuje jednocześnie skutki globalnego ocieplenia. Nie jest to bowiem cud, a czysta biologia – temperatura rośnie, więc egzotyczne rośliny mogą żyć bliżej północy Ziemi.

Kawa w Europie
Rośliny posadzone w Europie pozwoliły na wyprodukowanie 30 kilogramów kawy. Mogłoby się wydawać, że to niewiele, ale dokonanie jest z pewnością ogromne. Jest to bowiem pierwsza kawa, która urodziła się z europejskiej ziemi!
Początkowo sadzonki trzymano w szklarniach. Następnie ich kolejne pokolenia powoli przyzwyczajały się do warunków klimatycznych, jakie panują w Europie. Efekt jest taki, że skutki globalnego ocieplenia mogą przynieść rodzinie niemały dochód!
Nie jest bowiem tajemnicą, że znajdą się smakosze kawy, którzy zapłacą tyle, ile będzie trzeba, by móc spróbować kawy prosto z serca Starego Kontynentu – zwłaszcza, jeśli będzie w tak limitowanej ilości!

Problemy na Sycylii
Sycylia bardzo mocno odczuwa skutki globalnego ocieplenia, ponieważ była znana na całym świecie z uprawy cytryn i pomarańczy. Jednak rosnące temperatury oraz zbyt mała ilość wody sprawiają, że to się zmienia.
W ciągu ostatnich lat powierzchnia upraw pomarańczy zmniejszyła się o 1/3. Z kolei w przypadku cytryn aż o połowę! Eksperci alarmują, że dla regionu śródziemnomorskiego zmiany klimatyczne mogą okazać się szczególnie dotkliwe.
Choć cytrusy zostały przywiezione na wyspę ponad 1000 lat temu i wydawało się, że zostaną na niej na zawsze, to życie pokazuje, że najpewniej będzie inaczej. Warunki stają się bowiem bardziej sprzyjające dla egzotycznych roślin, niż owoców cytrusowych.

Wyspa stanie się pustynią
Ekolog i specjalista od zmian klimatu z Uniwersytetu w Katanii ostrzega, że w ciągu najbliższych lat skutki globalnego ocieplenia będą dotykały coraz większych obszarów wyspy.
W związku z tym znikną z niej także winnice, a niektóre części wyspy mogą zostać całkowicie opuszczone. Czarny scenariusz mówi o tym, że zapanuje w niej taki klimat, jak w Tunezji.
To będzie trudny czas dla rolników, którzy będą musieli poszukać alternatywnych roślin do uprawy, którym nie będą straszne wysokie temperatury. Być może kawa stanie się tym, co zastąpi cytrusy i da mieszkańcom Sycylii pracę oraz szansę na dalsze funkcjonowanie.