w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

borówka amrykańska

Borówka amerykańska

Te niskokaloryczne owoce, uprawiane w Polsce na szeroką skalę, zawierają duże ilości polifenoli flawonoidów, w tym antocyjanów i kwercetyny.

Związki te, nadają borówce niebieski kolor, mają silne działanie antyoksydacyjne, niwelują działanie wolnych rodników, stres oksydacyjny, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Jest to także czynnik ochronny przed chorobami nowotworowymi i chorobami układu krążenia. Borówki zawierają także spore ilości błonnika i witaminy: K, C, E, A oraz witaminy z grupy B.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.