
Orzechy i migdały – źródło zdrowych tłuszczów
Najlepsza dieta dla mózgu powinna obfitować w orzechy i migdały, które są bogate w cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie ważne są kwasy Omega-3, które nie tylko usprawniają procesy myślowe, ale także pobudzają inteligencję.
Dlaczego tak się dzieje? Kwasy Omega-3 wpływają na strukturę i funkcjonowanie błon komórkowych neuronów, co poprawia komunikację między komórkami nerwowymi, wspierając efektywność pracy mózgu.
Ludzki mózg w około 60% składa się z tłuszczu, dlatego do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczy najwyższej jakości, takich jak te zawarte w orzechach. Tłuszcze te trafiają do membran komórek nerwowych, gdzie wspierają szybsze i bardziej efektywne reakcje na sygnały komórkowe, poprawiając pracę mózgu.
Dzięki temu mózg może przyswajać więcej informacji i sprawniej je przetwarzać oraz przekazywać dalej. Wśród orzechów najlepszym źródłem wartościowych tłuszczów jest zdecydowanie orzech włoski.