w , ,

To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki

To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki

Papryka to niekoronowana królowa lata. Warzywo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i smakowych. Ciekawostką jest fakt, że zawiera ona ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Czy jednak to wszystkie tajemnice, które skrywa to kolorowe, aromatyczne warzywo?

To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Theo Crazzolara
Zobacz także:  Zdrowe tanie jedzenie, na które powinieneś stawiać na co dzień
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplashc.com, amoon raHire

Zidentyfikowano kilka tysięcy odmian papryki na świecie

W samym europejskim katalogu gatunków i odmian uwzględniono ponad 2300 jej odmian. Różnią się one wielkością, kolorem, kształtem, ostrością, soczystością czy grubością miąższu. Przyjrzyjmy się kilku najciekawszym odmianom papryki uprawianym na południu Mazowsza.

Zobacz także:  W Afryce nie chodzi o głód
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki

unsplash.com, Jörg Schneider

Papryka słodka

Papryka słodka jest jedyną, która jest łagodna w smaku, ponieważ nie zawiera kapsaicyny. Substancja ta odpowiedzialna jest za ostry, piekący posmak. Im jest jej więcej, tym dana odmiana ostrzejsza. Występuje w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym.

Zobacz także:  Jak umiera się na marskość wątroby? Przyczyny, objawy i przebieg choroby
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, MARIOLA GROBELSKA

Papryka habanero

Jest niewielką ostrą papryczką o czerwonej skórce. Ze względu na swoją pikantność wykorzystuje się jej owoce głównie jako dodatek do zup, sosów, sals czy sałatek i marynat. Wykorzystać można ją jako składnik pikantnych dań meksykańskich, steków czy marynowania.

Zobacz także:  Znajomi nie chcieli jej uwierzyć. Kobieta schudła ze 130 kg do 72 kg w rok
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Hari Krishnan

Jalapeño

To nieduża, bardzo ostra, najczęściej zielona papryka. Charakterystyczny kwaskowaty posmak i wyraźna ostrość sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do sosów, drobiu, serów, zup czy przetworów np. pikli warzywnych.

Zobacz także:  Jedz ten ,,owoc młodości'' przez cały rok! Twoja skóra zawsze będzie piękna
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Anton Darius

Papryka Ramiro

Jej owoce są podłużne, czerwone, słodkie i chrupiące. Smak, podobnie jak konsystencja bardzo delikatne, dlatego odmianę Ramiro najlepiej chrupać na surowo lub w sałatkach wielowarzywnych.

Zobacz także:  Owoce antyrakowe, które powinieneś jeść
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Photo Tim

Papryka typu snack

To wyjątkowo słodkie, chrupiące i aromatyczne małe papryczki np. Sweet Bite, czy pimientos de Padrón. Odmiany produkowane w Polsce mają łagodny smak. Są pyszne, smażone jako dodatek do sałatek i idealne na zdrową przekąskę.

Zobacz także:  Co jeść podczas okresu? Najlepsze produkty łagodzące objawy menstruacji
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Kostiantyn Li

Pomysły na paprykę w menu

Sierpień to najlepszy czas, by zaopatrzyć się w świeżą krajową paprykę i przystąpić do przygotowania pysznych domowych przetworów. Dlatego pamiętaj, żeby często wykorzystywać to warzywo w swojej diecie.

Zobacz także:  Nigdy więcej nie wylejesz wody po ugotowanym ryżu
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Kai Pilger

Papryka marynowana 

To bezapelacyjny hit przetworów paprykowych. Do jej przygotowania można użyć słodkiej papryki czerwonej, zielonej, żółtej opcjonalnie z dodatkiem odmian ostrych. Wystarczy woda, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka ząbków czosnku w odpowiednich proporcjach i zalewa gotowa. Pyszny domowy pikantny dodatek do dań obiadowych.

Zobacz także:  Metoda sześciu kapeluszy - zmienia perspektywę
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, MARIOLA GROBELSKA

Papryka suszona i wędzona

Domowa aromatyczna przyprawa gotowa w jedno popołudnie? Nic prostszego! Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w cienkie paski. Wysusz w suszarce do grzybów lub piekarniku aż stanie się chrupka. Powstały susz sproszkuj w blenderze i przełóż do słoików. Szczelnie zamknięta zachowa świeżość i aromat przez kilka miesięcy.

Zobacz także:  Jak hoduje się kwadratowe arbuzy
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Alexander Schimmeck

Wekowana sałatka wielowarzywna z papryką

Sierpniowe warzywa (marchew, cebulę, paprykę, cukinię i czosnek) pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć w słoikach, zalać zalewą jak do marynowania. Całość zapasteryzować. Prawidłowo przygotowana i przechowywana zachowa chrupkość, kolor, smak i aromat aż do wiosny.

Zobacz także:  W Afryce nie chodzi o głód
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Anton Darius

Pasta z pieczonej papryki

To doskonała baza do sosów, dodatek do mięs czy makaronów, a także na kanapki. Wystarczy płaty papryki upiec, zdjąć skórkę, doprawić czosnkiem, ziołami oraz oliwą i zmiksować. Zapasteryzowana będzie gotowa do przygotowania szybkiego obiadu.

Zobacz także:  Jak hoduje się kwadratowe arbuzy
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
flickr.com

Dżem paprykowy

Dość nietypowa forma podania papryki, jednakże bardzo smaczna. W zależności od przepisu do przygotowania tego specjału potrzeba 1 kg czerwonej papryki słodkiej i blisko 0,5 kg cukru, niespełna szklanki octu, nieco soli i pół ostrej papryczki. Przygotowanie zajmuje kilka godzin, ale efekt jest wart zachodu.

Zobacz także:  Owoce antyrakowe, które powinieneś jeść
To warzywo musisz jeść codziennie! Niesamowite właściwości papryki
unsplash.com, Gabriel Ghnassia

Właściwości papryki

Korzystajmy z bogactwa gatunków krajowej papryki. Na sierpień przypada pełnia jej zbiorów, przez co jest ona najlepszej jakości sensorycznej, ale też przystępna cenowo. Jedzmy ją na surowo, a zakupiony nadmiar wykorzystajmy do przygotowania pysznych domowych przetworów.

Źródło informacji: Brandmates, PAP MediaRoom

Zobacz także:  Znajomi nie chcieli jej uwierzyć. Kobieta schudła ze 130 kg do 72 kg w rok

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.