w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

20 najzdrowszych potraw na świecie szpinak

Szpinak

Jest znany przede wszystkim jako cenne źródło żelaza – niestety mimo jego wysokiej zawartości, przyswajalność nie jest już tak satysfakcjonująca – w porównaniu z wołowiną przyswajamy go 1:5.

Szpinak ma jednak inne zalety: jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, potasu i magnezu.

Zawiera też duże ilości beta karotenu i luteiny, które wpływają korzystnie na narząd wzroku oraz są silnymi przeciwutleniaczami. Szpinak można spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.