w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

brokuł

Brokuł

Ten  bliski krewniak kapusty dostarcza organizmowi znacznej ilości błonnika pokarmowego, wapnia, potasu, magnezu, kwasu foliowego, beta karotenu i witaminy C. Brokuły zawierają także cenny składnik – sulforafan, uważany za substancję o działaniu hamującym rozwój komórek nowotworowych.

Warunkiem korzystnego działania brokuła na zdrowie człowieka jest jego odpowiednie przygotowanie, gdyż cenne składniki są podatne na działanie wysokiej temperatury oraz łatwo rozpuszczalne w wodzie.

Warto zatem jeść brokuły przygotowane na parze, w czasie nie dłuższym niż 10 minut.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.