w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Migdały

Zawierają magnez, żelazo, wapń, błonnik, ryboflawinę i witaminę E oraz białka i błonnik pokarmowy. Garść migdałów zaspokaja jedną ósmą ilości białek, jakie powinien zjeść człowiek w ciągu dnia.

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają chorobom serca i układu krążenia, a zawartość witaminy E redukuje wolne rodniki i stres oksydacyjny w organizmie.

Badania dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym migdałów, może obniżać ryzyko zachorowań na nowotwory.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.