w , ,

Zdrowotne właściwości soli

Sól i stek na drewnianej desce.

Wiele osób demonizuje właściwości soli pokazując ją jako produkt, który jest szkodliwy dla naszego zdrowie i z którego powinniśmy w jak największym stopniu zrezygnować. Jednak prawda jest taka, że potrzebujemy soli!

Jest to składnik, który ma ogromne znaczenie choćby dla funkcjonowania układu nerwowego. Powinniśmy wiedzieć, jak sól wpływa na nasze zdrowie i zdawać sobie sprawę z tego, że w nadmiarze wszystko jest szkodliwe.

Jeśli jednak doprowadzimy do pewnych poważnych niedoborów w naszym ciele, to być może sprawimy, że będziemy czuli się gorzej niż wtedy, gdybyśmy faktycznie mieli na co dzień spożywać sól w umiarkowanych ilościach.

Sól na drewnianej łyżce.
unsplash.com

Czym tak naprawdę jest sól

Aby poznać właściwości soli, przede wszystkim powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest najpopularniejsza przyprawa na świecie. Otóż nie jest to nic innego, jak chlorek sodu – związek chemiczny NaCl.

Sól, którą większość z nas ma w swojej kuchni, składa się głównie z sodu oraz z jodu, który jest w ten sposób suplementowany w naszym kraju. Wokół soli narosło wiele mitów, które sprawiają, że nie sięgamy po nią w obawie o swoje życie.

Jedni winią ją za otyłość, inni za problemy z ciśnieniem. Prawda jest jednak taka, że wszystkiemu winny jest ogólny stan naszego zdrowia i tryb życia, jaki prowadzimy, a nie sama przyprawa. Ta w odpowiednich ilościach jest wręcz wskazana!

Solenie frytek.
unsplash.com

Funkcjonowanie układu nerwowego

Właściwości soli sprawiają, że jest ona niezbędna do tego, by nasz mózg mógł prawidłowo pracować. Sól jest bowiem głównym źródłem sodu – pierwiastka chemicznego, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

Jeśli całkowicie zrezygnowalibyśmy z soli, to najpewniej trudno byłoby nam zaspokoić potrzebę organizmu na ten składnik. Co ważne, niedobory sodu mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń zakończeń nerwowych.

Zobacz także:  Jak szybko się uczyć - sprawdź, co może Ci pomóc!

W efekcie mogą pojawić się silne bóle głowy, kłopoty ze snem, problemy z równowagą. Stan zbyt niskiego poziomu sodu, to stan zagrożenia zdrowia i życia, który może prowadzić do udaru mózgu czy zawału serca.

Sól w przyprawniku.
unsplash.com

Równowaga elektrolitowa

Właściwości soli są cenione także w kontekście równowagi elektrolitowej w naszym organizmie. Bez odpowiedniej ilości sodu jest ona zaburzona i pojawia się osłabienie, kłopoty z koncentracją czy nawet bóle serca!

To dlatego podczas upału czy po długim wysiłku fizycznym zaleca się przygotowanie izotoniku, w którym oprócz wody powinien znaleźć się miód, odrobina soku z cytryny oraz właśnie sól!

Z pewnością znajdziemy ją także w już przygotowanych saszetkach elektrolitowych, które dostępne są w aptece i zaleca się je pić podczas wysiłku, upałów czy w trakcie biegunki i wymiotów. Elektrolity to także sposób na powrót do sprawności po mocno zakrapianej imprezie.

Zobacz także:  Śledzie w śmietanie przepis babci. Najlepszy przepis
Właściwości soli - kryształy soli na czarnym tle.
unsplash.com

Sól w chorobach płuc

Właściwości soli są od lat wykorzystywane do zwalczania chorób układu oddechowego. Podczas infekcji gardła czy anginy lekarze zalecają płukanie gardła roztworem soli przygotowywanym w domu bądź mieszanką z apteki.

Zobacz także:  Produkty od których się tyje, nikaj ich jak ognia

Osobom, które zmagają się z zapaleniem zatok, przewlekłym zapaleniem płuc czy astmą zaleca się regularne odwiedzanie naturalnych podziemnych przestrzeni, które znajdują się w kopalniach soli.

Przebywanie w nich ma leczniczo wpływać na kondycję naszego układu oddechowego i pomagać w pozbyciu się przykrych, nieprzyjemnych objawów. Coraz częściej tworzy się także sztuczne komory solankowe, które pomagają chorym w całej Polsce.

Przyprawy, makaron i sól.
unsplash.com

Dezynfekujące właściwości soli

W dzisiejszych czasach kojarzymy sól przede wszystkim, jako przyprawę do mięs, warzyw czy ulubionych zup. Jednak przed laty był to bardzo cenny minerał, który traktowano z największym szacunkiem i mnóstwo za niego płacono!

Wynikało to również z faktu, że właściwości soli wykorzystywano w medycynie. Uważano bowiem, że ma działanie dezynfekujące i antyseptyczne. Z tego względu stosowano ją do oczyszczania różnego rodzaju ran.

Zobacz także:  CO2 zabije 83 miliony ludzi

Lekarze zawsze mieli jej pod dostatkiem w swoich gabinetach. Jej niezwykle szerokie właściwości wykorzystywano także w domu. Przede wszystkim po to, by oczyszczać niewielkie rany oraz… tkaniny! Sól doskonale radzi sobie bowiem z plamami.

Stek i sól na drewnianej desce.
unsplash.com

W walce z niedociśnieniem

Choć znacznie częściej mówi się o nadciśnieniu, niż o niedociśnieniu, to warto mieć świadomość tego, że istnieje również takie zjawisko! Niedociśnienie bywa bardzo uciążliwe w codziennym życiu a jego objawy rzadko są kojarzone z układem krążenia.

Niedociśnienie objawia się bowiem ciągłym uczuciem zmęczenia i ociężałości, problemami z koncentracją w pracy czy szkole, zawrotami głowy, przyspieszonym tętnem czy zaburzeniami rytmu serca.

Zobacz także:  Marchewka - dlaczego należy pamiętać by ją jeść?

Te objawy sprawiają, że na co dzień trudno jest znaleźć sobie coś, co nas wystarczająco pobudzi. Z pomocą przychodzą właściwości soli! Jej regularne przyjmowanie wspomoże nasz układ krążenia, ponieważ nieco zwiększy ciśnienie.

Zobacz także:  Tajemnice bajek z dzieciństwa
Uśmiechnięta kobieta podczas gotowania.
unsplash.com

Czy sól jest zdrowa

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, czy sól jest zdrowa. Warto sobie zdawać sprawę z tego, że wszystko uzależnione jest od ogólnego stanu zdrowia danej osoby i jej trybu życia.

Jeśli ktoś mało się rusza, je dużo przetworzonego jedzenia i zapija wszystko puszką coli, to tak – właściwości soli są dla niego szkodliwe. Jeśli jednak ktoś prowadzi zdrowy tryb życia i po prostu dodaje sól to tego, co gotuje, to nie musi się obawiać.

Zobacz także:  8 wspaniałych właściwości batatów, które warto znać

W jego przypadku sól z pewnością nie zaszkodzi i w umiarkowanych ilościach na pewno nie sprawi, że dana osoba się pochoruje, pogorszy swój stan zdrowia i nabawi się nadciśnienia. Sól w diecie jest kwestią indywidualną, ale w nadmiarze wszystko szkodzi!

Stek i sól kamienna na drewnianej desce.
unsplash.com

Która sól jest najzdrowsza

Potocznie mówi się, że sól himalajska jest najzdrowszym rodzajem soli. Jednak z badań wynika, że jest ona w właściwościach podobna do soli kuchennej, czyli nie zawiera prawie żadnych zdrowotnych właściwości.

Rekomenduje się spożywanie soli kamiennej oraz morskiej. Zawierają one w naturalnej postaci jod, chrom, wapń, magnez czy mangan. Dzięki temu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Pamiętajmy też o tym, by sól łączyć z innymi cennymi dla naszego zdrowia przyprawami. Szczególnie tymi, które zawierają zioła. Wówczas nie będziemy musieli obawiać się o nasze zdrowie, ponieważ zachowamy potrzebną nam równowagę.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.