Orzechy stanowią najbardziej wartościowe spośród wszystkich bakalii. Co prawda zawierają sporo kalorii i tłuszczu, niemniej jednak są to wyłącznie korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Orzechy wykazują sporo właściwości korzystnych dla stanu zdrowia. Zawierają duże ilości witaminy E i witamin z grupy B, przez co wpływają korzystnie na kondycję skóry i pracę mózgu.
Jakie można wyróżnić najzdrowsze orzechy na świecie? O tym w dalszej części artykułu.
Wykazują działanie antynowotworowe

Wiele badań naukowych wykazało, iż najzdrowsze orzechy stanowią źródło ważnych makro i mikroelementów, dobrych tłuszczy, witamin i mikroelementów. Mają działanie antynowotworowe i stanowią przepis na długowieczność.
Udowodniono, iż spożywanie około 30 gramów orzechów w ciągu dnia zmniejsza ryzyko zgonu do 20 procent. Naukowcy brali pod uwagę związek między spożywaniem orzechów a ryzykiem śmierci w wyniku chorób układu oddechowego, nowotworów i chorób serca.
Ile tłuszczu zawierają orzechy?

Orzechy zawierają spore ilości tłuszczu, niemniej jednak są to tłuszcze, które obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe mające właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające poziom tak zwanego złego cholesterolu.
Najwięcej tłuszczy znajduje się w orzechach kokosowych, planach, brazylijskich i makadamia.

7 orzechów dziennie – tyle powinniśmy jeść, aby dłużej żyć
Dlaczego codzienne jedzenie orzechów ma tak korzystny wpływ na stan naszego zdrowia? Najzdrowsze orzechy, pomimo swojej sporej kaloryczności, można śmiało uznać za jedną spośród najlepszych przekąsek.
Zapobiegają wielu chorobom przewlekłym i działają przeciwzapalnie. Dzięki systematycznemu spożywaniu orzechów możemy zredukować również ryzyko wystąpienia chorób układu oddechowego i cukrzycy.

Pomogą nam schudnąć i utrzymać wagę
Jeszcze nie tak dawno uważano, że spożywanie orzechów może być przyczyną wzrostu wagi, niemniej jednak niezależne badania naukowe zdecydowanie tego nie potwierdziły.
W większości badań wykazano, iż osoby, które wprowadziły do swojego codziennego jadłospisu orzechy ważą zdecydowanie mniej, aniżeli te w ogóle nie jedzące takiej przekąski.

Wykazują właściwości obniżające poziom złego cholesterolu, a przy tym regulują przemianę materii
Tłuszcz, który jest zawarty w orzechach posiada w składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za obniżanie poziomu złego cholesterolu, jak również za ograniczanie odkładania się nadmiernych ilości tkanki tłuszczowej.

Obniżają poziom cukru we krwi
Wykazano, iż najzdrowsze orzechy obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto mają zbawienny wpływ na stan naszych włosów, skóry i paznokci.
Stanowią także źródło energii i sprawdzają się w sterujących sytuacjach, podczas dużego wysiłku fizycznego albo psychicznego.

Bogactwo przeciwutleniaczy
W naszym kraju za najzdrowsze orzechy uważa się tak zwane orzechy włoskie. Niemniej jednak ich nazwa nie pochodzi od Włoch, zaś od Wołoszczyzny, czyli dawnej nazwy dzisiejszej Rumunii, z której sprowadzono je do Polski. Naukowcy z Pensylwanii wykazali, iż we włoskich orzechach znajduje się aż dwa razy więcej cennych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się naszego organizmu.
Obecne w ich składzie antyoksydanty działają silniej, aniżeli witamina E. Wystarczy, iż zjemy 3 sztuki w przeciągu dnia, abyśmy pokryli dobowe zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3. Po orzechy włoskie powinny sięgać także panie w ciąży, gdyż zawierają spore ilości kwasu foliowego, jak również witaminę B6.

Prawidłowe spożywanie orzechów
Pewnie wiele z was słyszało, iż orzechy powinny być moczone przed spożyciem. To prawda, bowiem powinno się je moczyć przynajmniej 6 godzin przed spożyciem.
Moczenie sprawia, iż mają szansę uwolnić się enzymy odpowiedzialne za zwiększanie wartości odżywczych orzechów, co jest pomocne w przyswajaniu o 60 procent większych ilości składników odżywczych.

Migdały
Tak naprawdę nasiona migdałowca. Są najbardziej szlachetnymi spośród orzechów i dlatego nadano im tytuł ,,króla orzechów„. Sprzedaje się je w całości (ze skórką albo bez niej), w postaci słupków, lub też płatków, czasami możemy spotkać w sklepie migdały w łupinach. Po zmieleniu można je wymieszać z białkiem i cukrem pudrem, otrzymując w ten sposób marcepan.
Migdały w prawie 20 procentach złożone są z białek. Stanowią bogate źródło magnezu, który chroni nas przed skutkami stresu. Warto także po nie sięgać, biorąc pod uwagę najwyższą pośród orzechów zawartość witaminy E i witaminy B2. Tłuszcz obecny w migdałach zawiera spore ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Migdały są dość kaloryczne (579 kcal/100g).

Makadamia
Zawierają w składzie zdecydowanie największe ilości tłuszczu spośród wszelkich orzechów i szybko jełczeją, zaś bardzo dobrze sprawdzają się do obniżania poziomu złego cholesterolu i glukozy – tym bardziej u osób, które zmagają się z cukrzycą typu 2. Dzięki dużej zawartości potasu sprzyjają również redukcji zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego.
Obecny w nich fosfor wzmacnia nasze kości. Chronią przed zawałem i chorobą niedokrwienną serca. Niemniej jednak mogą być trujące dla psów, dlatego też trzeba uważać, aby nasi czworonożni przyjaciele nie połknęli ich przypadkiem. Olej otrzymywany z orzechów macadamia ma bardzo dobry wpływ na skórę. Jeśli chodzi o kaloryczność to ma 100 g mają one ok. 718 kcal.

Najzdrowsze orzechy: Orzechy nerkowca
Inaczej mówiąc owoce drzewa, które nazywane jest nanerczem. Przypominają one wyglądem jabłka, z których zwisają orzechy mające nerkowaty kształt. Warstwa wewnętrzna skorupki zawiera spore ilości olejku o parzących właściwościach, zatem nerkowce powinny być prażone jeszcze przed usuwaniem łupiny. Ich lekko słodki, miękki i delikatnie migdałowy miąższ uważa się za najbardziej subtelny spośród wszelkich orzechów.
Orzechy nerkowca zawierają duże ilości żelaza, cynku, fosforu, magnezu i białka. Najsmaczniejszy orzech na świecie jest jadany zwykle bez ewentualnego przetwarzania, jako dodatek do deserów i sałatek, ciast albo w roli zwykłej przekąski. Nerkowce są stałym składnikiem dalekowschodnich potraw. Ich kaloryczność to: 553 kcal/100 g.

Fistaszki
Fistaszki (in.orzechy arachidowe/ziemne) zaliczane są do roślin strączkowych. Mają stosunkowo największą zawartość białka ze wszystkich orzechów, bowiem jest to aż 25 g/100 g.
Zawierają wiele cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, polifenoli, aminokwasów i flawonoidów. Są dość kaloryczne (567 kcal/100g). Stanowią również źródło potasu, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia i błonnika.

Orzechy laskowe
Również orzechy laskowe mają w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, w większości jednonienasycone. Udowodniono, iż jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają znacząco poziom złego cholesterolu, zaś zwiększają ilość tego dobrego – jedzenie orzechów laskowych, jak i tłoczonego z nich oleju jest zatem zalecane w profilaktyce miażdżycowej.
Orzechy te są także bogate w witaminę młodości (witaminę E), ale też w kwas foliowy, który jest niezbędny do właściwego rozwijania się płodu. Ich kaloryczność to 640 kcal/100 g.

Pistacje
Pistacje uznaje się powszechnie za orzechy, niemniej jednak tak naprawdę stanowią one nasiona pistacjowego drzewa, które pokryte są niewielką łupiną. Zawierają mnóstwo beta-karotenu, białek, witamin z grupy B i potasu.
Obniżają poziom ciśnienia tętniczego i wpływają korzystnie na funkcjonowanie mięśnia sercowego. Na 100 gramów pistacji przypada 560 kcal, 7 g cukru, 10 g błonnika, 27 g węglowodanów, 45 g tłuszczu i 20 g białka. Zawierają również fosfor, magnez i żelazo.

Orzechy pekan
Nazywane są też czasami orzechami amerykańskimi. Ich miąższ przypomina kształtem ten, który spotykamy w orzechach włoskich, są jednakże dużo słodsze, maślane i delikatne w smaku. Zawierają sporo tłuszczu (ponad 70 procent), dlatego też są niezwykle kaloryczne. Przy tym wszystkim zawartość białka to tylko 9 procent.
Tak samo jak orzechy laskowe pekany mają w składzie duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również całkiem sporo tych wielonienasyconych. Są dla nas źródłem cynku (już 100 gram pekanów będzie w stanie zaspokoić 60% dziennego zapotrzebowania na tenże minerał). Stosowane są one podobnie, jak ma to miejsce w przypadku orzechów włoskich – w formie zmielonej do ciasta, kremów, w roli przekąski, czy też w całości jako dekorację. Ich kaloryczność to: 692 kcal/100 g.

Orzeszki piniowe
Otrzymuje się je z szyszek sosny śródziemnomorskiej. Ich bardzo wysoka cena wynika z faktu, iż dosyć szybko jełczeją – zawierają niewielkie ilości białka.
Pomagają w obniżaniu poziomu złego cholesterolu i idealnie sprawdzają się w zwalczaniu suchego kaszlu. Można z ich pomocą zwalczać także stany zapalne. Na 100 gramów orzeszków piniowych przypada 629 kcal.

Orzechy brazylijskie
Rosną w stanie dzikim nad Amazonką. Są jednym spośród najbardziej bogatych źródeł roślinnych selenu, czyli pierwiastka potrzebnego szczególnie panom (poprawia proces tworzenia nasienia) i pełniącego istotną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej z uwagi na silne właściwości antyoksydacyjne.
Celem zaspokajania zapotrzebowania dziennego na selen wystarczy wyłącznie jeden orzech brazylijski. Zwykle ten typ orzechów jada się w formie surowej. Możemy dodać je do mięsa, sosów, sałatki warzywnej i owocowej. Idealnie komponują się również z ostrymi przyprawami. Otrzymuje się z nich także słodkie masło. Ich kaloryczność to: 660 kcal/100 g.
Czytaj także: TOP 20 krajów, w których dochodzi do zdrad

Orzechy kokosowe
Miąższ orzechów kokosowych uznawany jest za naturalną formę antybiotyku, który będzie w stanie poradzić sobie np. z gronkowcem złocistym (a nawet jak wynika z przeprowadzonych badań – z wirusem Odry, opryszczki i grupy). Może być też pomocy w zapobieganiu chorobom Parkinsona i Alzheimera. Ogranicza również znacząco rozwijanie się próchnicy zębów.
Biorąc pod uwagę fakt, iż olej ten wykazuje antybakteryjne właściwości, możemy używać go celem płukania jamy ustnej. Bardzo dobrze poradzi sobie z drożdżakami, które powodują powstawanie pleśniawek.
Czytaj także: Jak wyglądają wyjątkowe domy polskich celebrytów?
Kokosy mogą też obniżyć poziom złego cholesterolu, zaś dzięki dużej zawartości błonnika sprzyjają odchudzaniu i poprawiają przemianę materii. Zawierają kwas foliowy, fosfor, potas i magnez. Jeśli chodzi o kaloryczność, to orzechy kokosowe mają 354 kcal w 100 gramach.